Kopen van een Kitten

Introductie

U heeft besloten om een jong katje aan te schaffen en bent op zoek naar wat in de kattenwereld vaak aangeduid wordt als een kitten. Maar hoe zorgt u ervoor dat u zo lang mogelijk plezier heeft van uw nieuwe huisgenoot?

Raskat of Stamboomloze Kat

Eerst moet u overwegen of u een raskat wilt of een stamboomloze kat die u in het asiel of via een advertentie goedkoop kunt verwerven. Buiten het asiel geldt doorgaans de regel: garantie tot aan de deur, hoewel de wet enige bescherming biedt aan consumenten. Of deze garantie daadwerkelijk nageleefd kan worden, is echter de vraag. In dit artikel ga ik ervan uit dat u kiest voor een raskat.

Oriëntatie op Rassen

Bij het kiezen van een raskat is het belangrijk om te oriënteren op het ras dat u aanspreekt. Elk ras heeft zijn eigen karaktertrekken en verschillen in verzorging. Een Pers bijvoorbeeld, vereist regelmatig borstelen en wassen, terwijl een Sphynx nauwelijks tot geen haar heeft en daarom minder onderhoud nodig heeft, maar wel vaker gewassen moet worden vanwege huidvet. Aangezien dit artikel gericht is op Siamezen, ga ik ervan uit dat u een Siamees of een Oosters Korthaartje wilt, of een van hun langharige tegenhangers, de Balinees of Oosters Langhaar.

Kiezen van een Fokker

In de ideale situatie heeft u een buur, kennis of familielid die het ras fokt dat u zoekt. U geeft eenvoudig aan dat u belangstelling heeft voor een kitten, en als er een nestje is, bent u klaar. Voor anderen kan het wat ingewikkelder zijn, daarom volgen hier enkele tips.

Ga naar de rasclub en vraag naar betrouwbare fokkers die kittens te koop hebben. Geef aan in welke regio u woont. Als er een fokker in uw regio een nestje heeft, kan de kittenbemiddeling u doorverwijzen. Anders zult u misschien verder moeten reizen. Neem telefonisch contact op met de fokker om te informeren naar beschikbare kittens en hun leeftijd. Kittens mogen pas na dertien of veertien weken naar hun nieuwe huis, omdat ze bij de fokker twee keer geënt worden om goed voorbereid te zijn op hun nieuwe leven. Vaak wil de fokker het kitten een weekje langer houden na de tweede enting om te controleren op eventuele bijwerkingen.

Bezoek bij de Fokker

Als er nog een kitten beschikbaar is in de kleur die u graag wilt, kunt u een afspraak maken met de fokker om te komen kijken. Fokkers hebben hun eigen regels over wanneer u mag komen kijken; persoonlijk wacht ik tot na de eerste drie weken, maar dit kan verschillen. Vraag tijdens uw bezoek wat het kitten kost, maar doe dit niet meteen in het begin van het gesprek, omdat veel fokkers daar negatief op reageren.

Het Bezoek

Wanneer u arriveert, bedenk dan dat fokkers ook gewone particulieren zijn en dat het geen winkel is. U zult over het algemeen hartelijk worden ontvangen en wellicht kittens zien rondlopen. Observeer hoe de katjes reageren op uw binnenkomst: komen ze naar u toe of verstoppen ze zich? Vraag naar de moederkat en observeer haar gedrag. Kittens nemen vaak het gedrag van hun moeder over, dus haar reactie is belangrijk.

Let ook op de hygiëne van de kittens. Zijn de oogjes en neusjes schoon? Een enkele nies kan normaal zijn, maar veel niezen is een slecht teken. Controleer ook de achterwerkjes van de kittens. Zijn ze schoon of geïrriteerd? Als u negatieve signalen opmerkt, laat dan de kittens met rust en vertel de fokker dat ze niet zijn wat u zoekt. Het is beter om teleurstelling te vermijden dan om een ziek katje in huis te halen.

Interactie met Kittens

Als alles goed is, zal de fokker u uitnodigen om te gaan zitten, waarna de kittens vanzelf nieuwsgierig worden en naar u toe komen. De fokker zal u informeren welke kittens beschikbaar zijn en u uitnodigen om ze op te tillen en beter te bekijken. Kijk opnieuw naar hun ogen en neusjes; deze moeten helder en schoon zijn. Kittens zijn vaak moe en kunnen op uw schoot in slaap vallen, wat heel normaal is.

Koopovereenkomst

De fokker zal u vragen of u het kitten als gezelschapsdier wilt of dat u mogelijk wilt fokken. Denk goed na over uw antwoord, want veel fokkers werken met een koopovereenkomst met voorwaarden en eventuele fokbeperkingen. Een goede naam bouw je op, maar kan snel verloren gaan. U hoeft nog geen beslissing te nemen of u het kitten wilt kopen; het is mogelijk om bij meerdere fokkers te kijken.

Besluit en Afspraken

Als u besluit het kitten te nemen, kan het zijn dat de fokker om een aanbetaling vraagt. Dit kan in de koopovereenkomst staan. Veel fokkers hebben negatieve ervaringen gehad met mensen die op het laatste moment afzeggen. U spreekt af wanneer u het kitten wilt ophalen of dat de fokker het komt brengen, zodat hij kan zien in welke omgeving het kitten terechtkomt.

Voorbereidingen voor de Thuisreis

Wanneer het zover is, zorgt u ervoor dat u alle voorbereidingen heeft getroffen en dat alles in huis klaar is voor uw nieuwe huisgenoot. Bij het ophalen van het kitten zal de fokker u vertellen over het kitten, zijn voeding en andere belangrijke zaken. Veel fokkers geven een (foto)boek mee met tips en wetenswaardigheden, en misschien ontvangt u ook kittenpakketjes met leuke dingen voor het katje.

Afscheid en Aankomst Thuis

U wilt waarschijnlijk zo snel mogelijk naar huis om van uw kitten te genieten, maar bedenk dat de fokker het katje ongeveer drie maanden in huis heeft gehad en ook tijd nodig heeft om afscheid te nemen. Geef het kitten de tijd om te wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zet het eerst bij de kattenbak, zodat het weet waar het moet zijn, en laat het zelf de ruimte verkennen. Praat met het kitten om het vertrouwd te maken met uw stem.

Nazorg

Vergeet niet om na een week of twee even naar de fokker te bellen om te vertellen hoe het gaat met uw kitten. De fokker zal nieuwsgierig zijn naar de voortgang en kan zo afsluiten met de gedachte dat hij een goede keuze heeft gemaakt door u aan zijn kitten te koppelen. U kunt ook de kittenbemiddeling laten weten dat u blij bent met uw aankoop, zodat zij de fokker met vertrouwen aan anderen kunnen aanbevelen.

Geniet van Uw Nieuwe Aanwinst

Veel plezier met uw nieuwe katje!