Op deze pagina vind u veelgestelde vragen ingedeeld per categorie. Selecteer daarom eerst het hoofdonderwerp alvorens uw vraag te zoeken.
- Alle
- Aanschaf van een kitten
- Chipregistratie
- Fokken
- Herplaatsing
- Het Welzijn van Honden en Katten
- Karakter
- Showtime
- Stamboom
- Verzorging
Als uw kat succesvol is op meerdere shows, kunt u titels als Kampioen of Internationaal Kampioen verdienen door het behalen van CAC’s en CACIB’s, die u kunt laten registreren.
Showen helpt u meer te leren over uw kat en hoe deze beoordeeld wordt door verschillende keurmeesters. Het kan helpen bij het fokken, het kiezen van de juiste partner voor uw kat, en het verkrijgen van contacten voor toekomstige kittens.
Na de keuring wordt de uitslag voor een poosje geheim gehouden. Later worden prijzen en linten uitgereikt voor de Beste katten in diverse categorieën.
Best in Show is een prijs voor de beste kat van een specifieke variëteit of ras op de show. Elke keurmeester kan voordrachten doen voor verschillende categorieën zoals Beste kater, Beste poes, en Beste kastraat.
De keurmeester beoordeelt uw kat op rasstandaard, schoonheid, en eventuele kenmerken zoals kleur en tekening. De uitslag wordt later bekendgemaakt.
De dierenarts controleert of uw kat gezond is en vrij van parasieten of ziektes. U moet uw inentingsboekje meenemen voor deze controle.
Ja, uw kat moet minimaal twee weken voor de show zijn ingeënt tegen kattenziekte en niesziekte. Voor internationale shows is ook een rabiësinenting vereist.
- Bewijs van inschrijving en eventueel betalingsbewijs
- Inentingsboekje
- Etensbakje, waterbakje, en eventueel voer
- Kattenbakje (grit wordt vaak door de organisatie verstrekt)
- Bodembedekking voor de kooi (bijv. badhanddoek, kussen)
- Gordijntjes voor de kooi
- Verzorgingsartikelen voor de kat (voor de laatste touch voor de keuring)
- Reismand en eventueel een deken voor koud weer.
Ja, als u graag naast een vriend(in) of fokker wilt zitten, kunt u dat aangeven op het inschrijfformulier. Zorg ervoor dat u de juiste naam en eventueel de woonplaats opgeeft voor duidelijkheid.
Ja, u kunt een eigen ‘sturdi’ meenemen. Geef wel de breedte van de sturdi op bij het inschrijfformulier, vooral als het om een grotere kooi gaat.
Dit hangt af van de leeftijd en status van uw kat:
- 3-6 maanden: voor kittens van die leeftijd
- 6-10 maanden: voor oudere kittens
- Open Klasse (CAC): voor volwassen ongecastreerde katten ouder dan 10 maanden
- Kastratenklasse (CAP): voor gecastreerde of gesteriliseerde katten.
U kunt zich inschrijven via de showagenda van uw vereniging (bijv. Neocat) door het inschrijfformulier zorgvuldig in te vullen. Zorg ervoor dat u uw lidmaatschapsnummer en de juiste gegevens van de stamboom van uw kat invult.
Nee, de meeste katten wennen hier snel aan, vooral als ze van jongs af aan regelmatig worden geshowd. Veel katten slapen, ontspannen, of spelen zelfs tijdens een show.
Nee, deelname aan shows is volledig optioneel. Veel mensen besluiten later deel te nemen, zelfs als ze aanvankelijk dachten dat ze het nooit zouden doen.
U ontvangt de stamboom van de fokker wanneer u een raskat koopt. De fokker registreert het nest bij een erkende rasvereniging, die de stambomen uitgeeft.
Een stamboom is een officieel document dat de afkomst van een kat toont, tot meerdere generaties terug. Het garandeert dat een kat raszuiver is en is essentieel voor wie wil fokken of deelnemen aan tentoonstellingen.
Een kleine microchip wordt onder de huid van uw kat geplaatst. Deze chip bevat een uniek nummer dat gekoppeld is aan uw contactgegevens in een databank. Het is belangrijk om de gegevens in de database up-to-date te houden.
Voor katten die in Nederland zijn geboren geldt géén verplichting om het dier te chippen, een paspoort te geven en te registreren. Het is wel aan te raden. Een vermiste kat die is gechipt én geregistreerd bij een daarvoor aangewezen portaal is dan makkelijker te verenigen met zijn of haar baasje.
Katten mogen meestal pas gedekt worden als ze fysiek volwassen zijn, wat rond de 1 jaar is. Het is belangrijk dat de poes eerst in goede gezondheid verkeert en alle nodige medische testen heeft ondergaan. Aangeraden wordt om gebruik te maken van de gezondheidscheck voor de fok van Neocat (opent in nieuw tabblad).
Fokken vereist kennis over genetica, het ras en gezondheid. U moet stambomen goed begrijpen, selecteren op gezondheid en karakter, en bereid zijn om tijd en geld te investeren. Ook moet u voldoen aan de regels van rasverenigingen en eventueel fokkerijcertificaten verkrijgen.
U kunt contact opnemen met een opvangcentrum of de oorspronkelijke fokker voor hulp bij herplaatsing. SOK van Neocat biedt ook herplaatsingsdiensten aan. Wij zorgen ervoor dat uw kat in een goed en passend huis terecht komt. Klik hier voor meer informatie
Herplaatsing kan nodig zijn als er allergieën ontstaan, bij verhuizing naar een plek waar huisdieren niet zijn toegestaan, of als de kat gedragsproblemen ontwikkelt die moeilijk te beheersen zijn. Zorg altijd voor een verantwoordelijke herplaatsing via rasverenigingen of opvangcentra.
Regelmatig tandenpoetsen helpt om tandplak en tandvleesproblemen te voorkomen. Er zijn speciale kattentandpasta’s en borstels beschikbaar. Daarnaast helpt het geven van droogvoer ook bij de tandverzorging.
Kittens moeten meerdere keren naar de dierenarts voor vaccinaties en controles in hun eerste levensjaar. Voor volwassen katten wordt een jaarlijkse controle aanbevolen om hun gezondheid en vaccinaties bij te houden.
Katten zijn over het algemeen zeer schoon en hoeven niet vaak gebaad te worden. Langhaar rassen kunnen af en toe een bad nodig hebben als hun vacht vettig wordt, maar voor de meeste katten is een bad niet nodig tenzij ze erg vuil zijn.
Dit hangt af van het ras. Korthaar rassen zoals de Siamees en Oosters Korthaar hoeven slechts af en toe geborsteld te worden. Langhaar rassen zoals de Balinees en Mandarijn moeten minstens één keer per week geborsteld worden om klitten te voorkomen.
Oosterse Kortharen zijn speels, actief en enorm sociaal. Ze zijn erg gehecht aan hun eigenaren en kunnen zelfs jaloers worden als ze te weinig aandacht krijgen. Net als Siamezen zijn ze vocaal en houden ze van menselijk gezelschap.
Mandarins zijn actief, speels en loyaal. Ze houden van gezelschap en kunnen soms onstuimig zijn. Hun speelse aard betekent dat ze graag vermaakt willen worden, en ze vormen sterke banden met hun gezin.
De Thai heeft een evenwichtig karakter; ze zijn speels, sociaal en aanhankelijk zonder te overdrijven. Ze zijn dol op menselijke aandacht maar kunnen ook goed alleen spelen. Thai katten zijn slimme probleemoplossers en zijn meestal erg nieuwsgierig.
Balinezen zijn vergelijkbaar met Siamezen maar over het algemeen iets rustiger. Ze zijn lief, speels en heel intelligent. Ze hebben een zijdezachte vacht en houden van menselijke gezelschap. Ze zijn ook zeer vocaal, maar iets zachter dan de Siamees.
Siamezen staan bekend om hun levendige, sociale en vocale persoonlijkheid. Ze zijn zeer aanhankelijk en houden van interactie met hun eigenaren. Siamezen kunnen veeleisend zijn en gedijen goed in huishoudens waar ze veel aandacht krijgen.
Zorg ervoor dat u een kattenbak, speeltjes, een krabpaal, voeding, en een slaapplek hebt. U moet ook een dierenartsbezoek plannen voor een algemene gezondheidscheck en vaccinaties.
De prijs van een raskitten kan variëren, afhankelijk van het ras en de stamboom. De prijs ligt meestal tussen de €800 en €1500, maar kan hoger zijn voor zeldzamere kleuren of bloedlijnen.
U kunt contact opnemen met een rasvereniging of via kittenbemiddeling betrouwbare fokkers vinden. Bezoek de fokker persoonlijk, vraag naar de gezondheidsgeschiedenis van de ouderdieren en let op de leefomstandigheden van de katten.
Kittens mogen pas na 13-14 weken van hun moeder gescheiden worden. Dit is belangrijk voor hun socialisatie en gezondheid. Ze moeten ook volledig ingeënt zijn voordat ze naar hun nieuwe huis gaan.
Een kitten kunt u kopen bij een erkende fokker of via een rasvereniging. Het is belangrijk om via betrouwbare bronnen te kopen om te zorgen dat het kitten in goede gezondheid verkeert en correct gesocialiseerd is.
Lidstaten zijn verantwoordelijk voor de handhaving van de regels en moeten elke drie jaar rapporteren over dierenwelzijn. Ze moeten ook een nationale database van gechipte honden en katten opzetten en de lijst van goedgekeurde fokkerijen openbaar maken.
Ja, lidstaten kunnen strengere nationale regels handhaven met betrekking tot huisvesting, verminkingen en fokprogramma’s. De EU-regels zullen echter een minimumstandaard waarborgen.
Ja, de regels zullen consumenten in staat stellen de identificatie van online geadverteerde huisdieren te controleren. Online platforms zullen verplicht worden informatie te verstrekken over de identificatie en registratie van de dieren.
Honden en katten moeten gechipt en geregistreerd zijn voordat ze verkocht worden. Consumenten kunnen de identificatie controleren via een systeem dat automatisch de registratie verifieert.
De Commissie stelt maatregelen voor zoals verplichte identificatie en registratie van honden en katten, goedkeuring van fokkerijen en verbeterde regels voor dierenwelzijn bij transport. De voorgestelde maatregelen moeten zorgen voor betere naleving van de regels en strengere straffen voor overtreders.
Ja, een gecoördineerde EU-actie heeft aangetoond dat illegale handel veel voorkomt. Er zijn misstanden ontdekt zoals ongeschikte vervoersomstandigheden en fraude met documenten. De meeste illegale dieren komen uit landen als Roemenië en Hongarije, met niet-EU-landen zoals Rusland en Turkije als belangrijke herkomstlanden.
Nee, de regels zijn alleen van toepassing op fokkers, verkopers, dierenwinkels en asielen. Individuele eigenaren van een klein aantal dieren vallen buiten de regelgeving. Degenen die een hond of kat willen leveren, moeten echter zorgen dat deze gechipt is.
Het voorstel omvat uniforme welzijnsnormen zoals minimale ruimte, toegang tot natuurlijk licht, en een verbod op kooien. Fokpraktijken worden gereguleerd, met beperkingen op fokfrequentie en inteelt. Dieren moeten gechipt en geregistreerd worden, en er komt een gratis systeem om de identificatie te verifiëren. Ook moeten leveranciers zorgdragen voor de kennis van verantwoord huisdierenbezit bij toekomstige eigenaren.
De lucratieve honden- en kattenmarkt trekt gewetenloze exploitanten aan die dieren onder slechte omstandigheden houden, vaak zonder de juiste medische zorg. Ongeveer 60% van de huisdieren wordt online gekocht, wat het moeilijk maakt om hun herkomst te controleren. De illegale handel, vaak met dieren uit landen met lagere welzijnsnormen, brengt ernstige risico’s met zich mee voor het welzijn van de dieren en de volksgezondheid.
Honden en katten zijn belangrijke huisdieren voor EU-burgers, met meer dan 72 miljoen honden en 83 miljoen katten in de EU. De waarde van de verkoop van deze huisdieren bedraagt jaarlijks €1,3 miljard. Door hoge prijzen en een aanhoudende vraag ontstaan er illegale praktijken die het welzijn van deze dieren bedreigen. De huidige EU-wetgeving biedt onvoldoende bescherming, vooral omdat de regels per lidstaat sterk verschillen. De nieuwe regels zijn bedoeld om een gelijk speelveld te creëren en het welzijn van honden en katten te verbeteren.